Diabetes Mellitus

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, heet officieel diabetes mellitus. Diabetes type 1 en type 2 zijn de meest gekende vormen van diabetes, maar er zijn meerdere vormen.

 

Diabetes is een chronische ziekte oftewel een aanhoudende ziekte.
Het lichaam kan de bloedsuikerspiegel zelf niet meer controleren omdat het geen of niet voldoende insuline aanmaakt. Genezing is (nog) niet mogelijk maar met goede monitoring en medicatie zijn de gevolgen redelijk tot goed onder controle te krijgen en te houden.

 

Enkele feiten
In Nederland zijn er ongeveer een miljoen mensen die diabetes hebben. Tussen 2000 en 2011 is het aantal Nederlanders met diabetes met de helft gestegen. Als belangrijkste redenen hiervoor worden gegeven de vergrijzing, toename van overgewicht en/of verminderde lichamelijke beweging. Ook verandering in de voeding kunnen aan de stijging hebben bijgedragen. De verwachting is dat het aantal Nederlanders met diabetes nog verder zal toenemen.

 

Er bestaan veel misvattingen over diabetes. Zo wordt er, ten onrechte, nog steeds gedacht dat diabetes wordt veroorzaakt door het eten van (te veel) suiker. Dit is zeker niet het geval. Evenmin is het een fabeltje dat diabetici geen suiker mogen consumeren.

 

Heeft u diabetes?
Diabetes is niet altijd even eenvoudig te herkennen. Als u last hebt van één of meerdere van onderstaande klachten, dan dient u uw huisarts te bezoeken:

  • Vaak moeten plassen
  • Langdurende vermoeidheid
  • Veel dorst
  • Een droge mond
  • Wazig zien of een ontsteking aan het oog

 

Meer informatie
Op deze website vindt u informatie over HT One, de producten van
HT One en over diabetes. Wilt u meer informatie over diabetes?
Uw zorgverlener kan u deze informatie verstrekken. Ook kunt u kijken op de volgende websites:

http://www.diabetesfonds.nl
http://www.dvn.nl